Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoska zupa z czerwonej cebuli była pierwsza! To pierwowzór francuskiej zupy cebulowej. Jest tak genialna w smaku, że musisz jej spróbować

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Toskańska zupa z czerwonej cebuli to pierwowzór francuskiej zupy cebulowej
Toskańska zupa z czerwonej cebuli to pierwowzór francuskiej zupy cebulowej Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli lubisz francuską zupę cebulową, musisz wypróbować jej włoski pierwowzór, czyli toskańską carabaccię. Zupa z czerwonej cebuli to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które zostało zmodyfikowane przez Francuzów. Toskańska zupa jest cebulowa dużo bardziej aromatyczna i tak pyszna, że poprawia humor nawet w ponury dzień.

W skrócie

Zupa cebulowa to dziś jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni francuskiej. Tego zdania nie wypowiedziałby jednak żaden Włoch, a już na pewno nie taki, który pochodzi z Toskanii. Tak naprawdę bowiem pierwowzorem francuskiej zupy cebulowej jest włoska, a konkretnie toskańska carabaccia. Była to jedna z ukochanych potraw słynnej Włoszki, Katarzyny Medycejskiej, która w XVI wieku weszła do rodu Walezjuszy. To właśnie za jej sprawą na francuskim dworze zaczęto podawać carabaccię. Toskańską zupę cebulową przyrządzano od zawsze z czerwonej cebuli. To francuscy kuchmistrzowie zamienili ją na białą odmianę warzywa. Dziś proponuję ci przepis na tradycyjną zupę cebulową, taką jaką jada się w Toskanii. Warto ją przygotować, ponieważ zdaniem wielu osób jest dużo bardziej aromatyczna i pełniejsza w smaku.

Zupa cebulowa (carabaccia) – przepis na zupę z czerwonej cebuli

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • liść laurowy,
  • 3 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować tradycyjną, włoską zupę cebulową?

  1. Najpierw pokroiłam cebulę w piórka.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i oliwę. Wrzuciłam cebulę i smażyłam, aż się zrumieniła.
  3. W trakcie smażenia dodałam wszystkie przyprawy, a pod koniec ocet balsamiczny oraz wino.
  4. Zalałam cebulę bulionem i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
  5. Zupę cebulową podałam z grzankami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Włoska zupa z czerwonej cebuli była pierwsza! To pierwowzór francuskiej zupy cebulowej. Jest tak genialna w smaku, że musisz jej spróbować - Strona Kuchni

Wróć na zgierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto