Aksamitny sernik kajmakowy na deser. Poznaj ciasto na świąteczny podwieczorek. Na jego widok aż ślinianki szybciej pracują

Materiał promocyjny we współpracy z SM Mlekpol
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rozpływającego się w ustach deseru. Polecam przygotować sernik kajmakowy oblany kajmakiem oprószonym szczyptą soli.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rozpływającego się w ustach deseru. Polecam przygotować sernik kajmakowy oblany kajmakiem oprószonym szczyptą soli. Getty Images/Arx0nt/zdjęcie ilustracyjne
Domowy sernik kajmakowy to dla wielu osób ciasto marzenie. Zazwyczaj dodaję do niego szczyptę gruboziarnistej soli, która podkreśla słodki smak i urozmaica teksturę wypieku. Polecam skorzystać z dobrej jakości serka twarogowego z wiaderka, który przyspiesza przygotowanie domowego wypieku. Poznaj przepis na kremowy sernik z kajmakiem.

W skrócie

Puszysty sernik kajmakowy jest ciastem bez spodu. To ciasto świetnie smakuje przygotowane na spodzie z herbatników. Najczęściej ściśle wykładam spód kruchymi ciasteczkami, a następnie wylewam na niego masę serową. Prosty sernik kajmakowy można także wzbogacić łyżką esencji waniliowej, która doda niesamowitego smaku i zapachu. Taki domowy sernik kajmakowy z polewą kajmakową uświetni wielkanocny podwieczorek przy filiżance gorącej kawy.

Sernik kajmakowy – przepis z polewą kajmakową

Liczba porcji: 1 sernik na 12 porcji.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Masa serowa:

  • 150 g miękkiego masła Łaciate,
  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
  • 50 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 dużych jajek,
  • 1/2 puszki kajmaku,
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego.

Polewa:

  • 1/2 puszki kajmaku,
  • 1/2 gruboziarnistej soli.

Do dekoracji:

  • czekoladowa posypka

Jak zrobić sernik kajmakowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka umieściłam w misie robota kuchennego i wsypałam cukier.
  2. Wszystkie składniki ubiłam na puszystą pianę, która podwoi objętość.
  3. Następnie dodałam, powoli ubijając miękkie masło, ser twarogowy, płynny kajmak wraz z mąką ziemniaczaną lub budyniem śmietankowym.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  5. Tortownicę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę serową.
  6. Sernik piekłam w temperaturze 170° Celsjusza przez godzinę. Jeśli ciasto zbyt szybko karmelizuje się z wierzchu, przykrywam je folią aluminiową i dopiekam.
  7. Po tym czasie sernik kajmakowy wyjęłam z piekarnika do całkowitego wystudzenia.
  8. W trakcie, gdy ciasto stygło, zrobiłam polewę kajmakową.
  9. W tym celu podgrzałam kajmak do uzyskania płynnej konsystencji. Lejący się kajmak rozprowadziłam równomiernie na wystudzonym serniku.
  10. Wierzch posypałam gruboziarnistą solą. Wierzch można także posypać czekoladową posypką.
  11. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki, aby ciasto nabrało zwartej konsystencji i smaki zdążyły się przegryźć.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aksamitny sernik kajmakowy na deser. Poznaj ciasto na świąteczny podwieczorek. Na jego widok aż ślinianki szybciej pracują - Strona Kuchni

Wróć na zgierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto