MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Fenomenalna pizza Margherita. Sprawdź tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Świetna propozycja na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa pizza Margherita to przysmak pochodzący z Włoch.  Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy.
Domowa pizza Margherita to przysmak pochodzący z Włoch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy. Anna Daniluk
Pizza Margherita to klasyczny, a nawet podstawowy rodzaj włoskiego placka. Wypiek ma szczególnie znaczenie, gdyż kolory mozzarelli, sosu pomidorowego i listków bazylii przypominają barwy włoskiej flagi. Dobrze zrobiona pizza Margherita jest też sprawdzianem umiejętności kucharza. Zobacz przepis na przepyszną pizzę Margheritę, której trudno się oprzeć.

W skrócie

Klasyczna pizza Margherita to wypiek stworzony na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która panowała między 1878 a 1900 rokiem. Książka „Italia na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaudry informuje, że pizzę Margheritę po raz pierwszy podano w 1889 roku. Wypiek jak wspomniano, ma patriotyczny charakter przez kolor użytych składników. Do jego przygotowania potrzeba wyrośniętego ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i listków bazylii. Opcjonalnie po upieczeniu pizzę można posypywać startym parmezanem oraz równomiernie polać chlustem oliwy z oliwek. Tym daniem możesz świętować Światowy Dzień Pizzy przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 17 stycznia. Sprawdzi się także na Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony 9 lutego.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita

Pizza Margherita – przepis na włoski przysmak

Liczba porcji: 1 duża pizza albo 2 małe.
Czas przygotowania: maksimum 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
  • 255 ml wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 10 g soli,
  • 2 g suszonych drożdży.

Dodatki na wierzch:

  • 250 g mozzarelli po odsączeniu lub 2 kulki,
  • 80 ml sosu pomidorowego do pizzy lub passaty pomidorowej doprawionej ząbkiem czosnku, 2 suszonymi pomidorami, suszoną bazylią i oregano,
  • 1 łyżka oleju do posmarowania brzegów,
  • listki bazylii do dekoracji.

\

Poznaj przepis na pizzę biancę:

Jak zrobić pizzę Margheritę?

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto należy zagnieść zwartą kulę i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  2. W tym czasie należy odsączyć mozzarellę, pokroić ją na plastry oraz przygotować sos do pizzy. Można także oderwać świeże listki bazylii, umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć.
  3. Piekarnik należy rozgrzać do 240° Celsjusza z termoobiegiem z blachą do pieczenia wstawioną na najniższej półce.
  4. Ciasto na pizzę należy rozłożyć na papierze do pieczenia. Można je podzielić na pół i zrobić dwie mniejsze placki lub jeden duży.
  5. Brzegi można cienko posmarować oliwą z oliwek lub olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
  6. Na wierzchu należy rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć plastry mozzarelli.
  7. Pizzę Margheritę należy ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia i piec przez 9 minut.
  8. Po upieczeniu należy placek ostudzić przez chwilę i po wierzchu rozsypać listki świeżej bazylii.
  9. Pizza Margherita jest najsmaczniejsza podawana na gorąco.

Przepisy na domową pizzę

Zachęcamy do zrobienia domowej pizzy z salami i rukolą, albo kontrowersyjnej w niektórych kręgach smakoszy pizzy hawajskiej, czyli podawanej z kawałkami słodkiego ananasa. Na przyjęcie w gronie znajomych można także przygotować apetyczne pizzerinki, które znikają w mgnieniu oka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalna pizza Margherita. Sprawdź tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Świetna propozycja na Międzynarodowy Dzień Pizzy - Strona Kuchni

Wróć na zgierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto