MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Zmierzono prędkość piłki po strzale Füllkruga. Prawdziwa rakieta!

Zmierzono prędkość piłki po strzale Füllkruga. Prawdziwa rakieta!

Ostrów. Agnieszka Chylińska porwała tłumy

Ostrów. Agnieszka Chylińska porwała tłumy

Polecamy

Drugi dzień Perspektywy Women in Tech Summit 2024. Jeden z wykładów zgromadził tłumy

Drugi dzień Perspektywy Women in Tech Summit 2024. Jeden z wykładów zgromadził tłumy

W szkołach brakuje rąk do pracy. Dziury łatają nauczyciele po 60 r.ż.

W szkołach brakuje rąk do pracy. Dziury łatają nauczyciele po 60 r.ż.

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe