Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rozplenice japońskie (zwane też piórkówkami japońskimi) to...
fot. Katarzyna Laszczak

Polecamy najpiękniejsze trawy ozdobne do dużego i małego ogrodu. Ożywią ogród latem i jesienią. Zobacz, jakie wybrać i jak je uprawiać

Rozplenice japońskie

Rozplenice japońskie (zwane też piórkówkami japońskimi) to wyjątkowo uniwersalne i piękne trawy. Mają dużo odmian o zróżnicowanym wyglądzie kłosów, ale też różnej wielkości – od dużych (1,2-1,5 m wys. np. odmiany Big Boy, Lady U), przez średnie (ok. 50-60 cm wys., np. Hameln) do niskich (30-40 cm, np. Burgundy Bunny). Ich kłosy mogą też mieć różne kolory – od ciemnych, fioletowych, po biało-srebrzyste. Przepięknie prezentuje się rozplenica Rubrum o bordowych liściach i bordowo-srebrnych kłosach. Rozplenice kwitną od sierpnia do października.

Rozplenice japońskie potrzebują słońca, docenią też zaciszne stanowisko. Lubią żyzną i próchniczą ziemię, która powinna być przepuszczalna i lekko wilgotna. Niestety rozplenice nie są w pełni odporne na mróz (szczególnie wrażliwe są odmiany o kolorowych liściach). Na zimę trzeba je zabezpieczyć. Najczęściej ich sadzonki nie są przesadnie drogie, więc warto je sadzić nawet jako rośliny jednoroczne. Te trawy można uprawiać również w donicach (szczególnie te niższe).

Zobacz również

Trzęsienie ziemi we Włoszech zarejestrowane w Chorzowie!

Trzęsienie ziemi we Włoszech zarejestrowane w Chorzowie!

Cichopek i Kurzajewski rozprawiają o... narcyzach! Myślą, jak podać ich do sądu

GORĄCY TEMAT
Cichopek i Kurzajewski rozprawiają o... narcyzach! Myślą, jak podać ich do sądu

Polecamy

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie