Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze ze zgierskiego "Cezaka" uczyli się ekogotowania pod okiem Carlosa Gonzáleza-Tejery

Redakcja
Uczniowie klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu w czwartek wzięli udział w nietuzinkowych warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem ekologicznych produktów najwyższej jakości: wieprzowiny, kasz i warzyw.

Warsztaty, pod kierunkiem ekspertów ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia“ oraz z udziałem nauczycieli ze szkoły, odbyły się w ramach projektu „Wybieram Polskie Eko“, dofinansowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W warsztatach wziął udział charyzmatyczny pasjonat gotowania i znawca sztuki kulinarnej Carlos González-Tejera. Opowiadał o między innymi, jak wybierać najlepsze produkty i jak z nimi postępować w obróbce, by nie straciły one nic na swej wartości, a jednocześnie powstały z nich zachwycające potrawy.
Młodzież, która najpierw obserwowała fachowe rozbieranie półtuszy, dostała do wykorzystania poszczególne jej fragmenty, przy czym musiała wykazać się własną pomysłowością i umiejętnościami, przygotowując smaczny posiłek. Miał to być smaczny obiad z dodatkiem skrobiowym i witaminowym.
– Gdy zajrzeliśmy do kuchni około południa, zastaliśmy uczniów przygotowujących m.in. gulasz, zrazy, smażoną marchewkę - pomarańczową i fioletową – opowiadają obserwujący warsztaty nauczyciele.
- Pokazujemy młodzieży, jak zrobić coś dobrego z produktów bardzo wysokiej jakości i jak ich nie zepsuć. Uczymy, jak twórczo wykorzystać skrawki mięsa np. na farsz lub pasztet - zgodnie z duchem zero waste - mówi Agnieszka Wieczorek, jedna z prowadzących warsztaty.
Z kolei nauczycielka „Cezaka“ Sylwia Karlikowska tłumaczyła, że zawodowy kucharz musi być kreatywny, dlatego ani ona, ani pozostali obecni w kuchni nauczyciele nie mówili uczniom wprost, co mają przygotować, tylko doradzali i wskazywali im przestrzeń do własnych twórczych poszukiwań i eksperymentów.
Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zgierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto