- To jest rewolucyjna zmiana - mówi Marzena Kołata, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSZ im. Cezaka. - Wydłużenie nauki teorii i praktyki stworzy naszym absolwentom większe szanse na pracę w wyuczonym zawodzie. Nasi drugoklasiści biorą udział w konkursach kulinarnych, na przykład Anna Wdowiak doszła nawet do półfinału rywalizacji o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Gdyby nauka trwała już teraz 3 lata, miałaby szanse na miejsce w finale. A tak, niestety, jej potrawa z łososia z krewetkami, wędzonką, grzybami i czerwoną kapustą nie rozsławi Zgierza w ogólnopolskim konkursie.
Jak informuje Jacek Brzeziński, naczelnik Wydziału Oświaty w starostwie, do tej pory zwieńczeniem nauki w tego typu szkołach był końcowy egzamin zawodowy. Wraz z nowym rokiem szkolnym kształcenie to zostanie podzielone na moduły. Po każdym z nich uczeń przystąpi do egzaminu cząstkowego.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?