Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego tak lubimy czekoladę? Festiwal czekolady odbył się w Łodzi [Zdjęcia]

Jacek Zemła
Jacek Zemła
To był naprawdę słodki weekend dla tych wszystkich, którzy zdecydowali się wybrać na Festiwal Czekolady organizowany w sobotę i niedzielę w Łodzi.

Można tam było nacieszyć oczy i podniebienie wyrobami czekoladowymi, jakich na co dzień nie kupimy w sklepach, a także przyjrzeć się na żywo jak powstaje smakowita i aromatyczna czekolada. Na miejscu mistrzowie cukiernictwa prezentowali gościom festiwalu, w jaki sposób rodzą się czekoladowe praliny, figurki i tabliczki czekolad o najbardziej egzotycznych smakach.
Podczas warsztatów zainteresowani tworzeniem czekoladowych dzieł sztuki we własnych domach mogli nauczyć się w jaki sposób przygotować płynną masę czekoladową, jakie owoce i dodatki nadają się do roli nadzienia i jakie nietypowe składniki można łączyć ze słodką czekoladą, by otrzymać zaskakujące efekty smakowe.
Nie brakowało warsztatów robienia pierników, które także doskonale komponują się z czekoladową polewą, a ci którzy czują w sobie artystyczna żyłkę mogli nauczyć się malować obrazy korzystając z płynnej czekolady zamiast farb. Okazuje się, że taka technika można stworzyć prawdziwe działa sztuki, podobnie zresztą jak przy użyciu kawy...
Poza wszystkim była także okazja do skosztowania czekoladowych pyszności i to takich, który z pewnością nie znajdziemy w sklepach, lecz co najwyżej na najbardziej wyszukanych przyjęciach, np. u królowej angielskiej. Były więc wszelkiego rodzaju trufle, zatopione w czekoladzie najdroższe przysmaki świata, owoce kandyzowane oraz prawdziwe działa sztuki wyrzeźbione z twardej czekolady, a także czekoladowe kwiaty i zwierzątka.
Podczas festiwalu każdy w ramach biletu wstępu mógł skosztować gorącej pitnej czekolady, spróbować egzotycznych czekolad z różnych krajów, ewentualnie zaczerpnąć nieco tego przysmaku z czekoladowej fontanny...
Czekolada jest przysmakiem znanym na całym świecie. Nie jest jednak tak stara, jakby mogło się to nam wydawać. Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w 1828 roku. Początkowo był to przysmak dla najbogatszych, którzy zresztą stopniowo przyzwyczajali się do tego dziwnego, ciemnego deseru. Pod strzechy czekolada trafiła dopiero w XX wieku, gdy opracowano przemysłowe metody jej produkcji. Wciąż jednak była stosunkowo drogim specjałem, dlatego tylko nieliczni mogli się nią zajadać do woli.
Według dietetyków jedzenie czekolady, w szczególności tej gorzkiej, jest korzystne dla zdrowia. Obniża podatność na choroby układu krążenia, pozytywnie wpływa też na nasze samopoczucie, bo wyzwala endorfiny, zwane hormonami szczęścia. Jednak spożywanie zbyt dużych ilości czekolady może prowadzić do otyłości. Dlatego, jak ze wszystkim, z czekoladą trzeba zachować umiar.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zgierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto